Friday, January 28, 2022

Uppsatsens struktur

Uppsatsens struktur



Avsnitten nedan presenterar flera organisatoriska mallar för uppsatser: det kronologiska tillvägagångssättet, jämför-och-kontraster-metoden och tillvägagångssättet problem-metoder-lösningar. Börja din nästa mening så här: "För att bli övertygad av mitt påstående är det första en läsare behöver veta. Ett examensarbete är en mening som sammanfattar det centrala i din uppsats eller uppsats. De kan också ingå i en universitetsansökan. Vissa elever tycker det är bra att skriva ut sina idéer i hela meningar, medan andra föredrar att sammanfatta dem i korta fraser, strukturen i en uppsats.





Innehållsförteckning



Publicerad den 18 september av Jack Caulfield. Reviderad den 15 oktober, Den grundläggande strukturen för en uppsats består alltid av en inledning, en text och en slutsats. Men för många studenter är den svåraste delen av att strukturera en uppsats att bestämma hur information ska organiseras i kroppen. Den här artikeln ger användbara mallar och tips som hjälper dig att beskriva dina uppsatser, fatta beslut om din struktur och organisera din text logiskt. Innehållsförteckning Grunderna i uppsatsstruktur Kronologisk struktur Jämför-och-kontraster struktur Problem-metoder-lösningar struktur Skyltning för att förtydliga din struktur Vanliga frågor om uppsatsstruktur. Det finns några allmänna principer som kan vägleda dig här.


Den första är att ditt argument bör gå från det enklaste påståendet till det mest komplexa. En bra argumenterande uppsats börjar ofta med enkla och allmänt accepterade påståenden och går sedan mot mer komplexa och kontroversiella. Du kan till exempel börja med att beskriva ett allmänt accepterat filosofiskt begrepp och sedan tillämpa det på ett nytt ämne. Grunden i det allmänna konceptet gör det möjligt för läsaren att förstå din unika tillämpning av det. Den andra principen är att bakgrundsinformation ska dyka upp i början av din uppsats. Allmän bakgrund är strukturen i en uppsats i inledningen.


Om du har ytterligare bakgrund att presentera kommer denna information vanligtvis i början av kroppen. Den tredje principen är att allt i din uppsats ska vara relevant för uppsatsen, strukturen i en uppsats. Fråga dig själv om varje del av information främjar ditt argument eller ger nödvändig bakgrund. Avsnitten nedan presenterar flera organisatoriska mallar för uppsatser: det kronologiska tillvägagångssättet, jämför-och-kontraster-metoden och tillvägagångssättet problem-metoder-lösningar. Det kronologiska tillvägagångssättet som ibland kallas orsak och verkan är förmodligen det enklaste sättet att strukturera en uppsats. Det betyder bara att diskutera händelser i den ordning som de inträffade, diskutera hur de är relaterade, dvs.


orsak och verkan som är involverad när du går. Ett kronologiskt tillvägagångssätt kan vara användbart när din uppsats handlar om en serie händelser. Utforska flikarna nedan för att se en allmän mall och ett specifikt exempel från en uppsats om uppfinningen av tryckpressen. Scribbr Plagiat Checker. Uppsatser med två eller flera huvudämnen är ofta uppbyggda kring att jämföra och kontrastera. Till exempel kan en litterär analysuppsats jämföra två olika texter, och en argumenterande uppsats kan jämföra styrkorna hos olika argument. Det finns två huvudsakliga sätt att strukturera en jämför-och-kontrast-uppsats: den alternerande metoden och blockmetoden. I den alternerande metoden jämför varje stycke dina ämnen i termer av en specifik jämförelsepunkt.


Dessa jämförelsepunkter är därför det som definierar varje stycke. Flikarna nedan visar en allmän mall för denna struktur och ett specifikt exempel på en uppsats som jämför och kontrasterar distansundervisning med traditionell klassrumsinlärning. I blockmetoden täcks varje ämne på en gång, eventuellt över flera stycken, strukturen i en uppsats. Till exempel kan du skriva två stycken om ditt första ämne och sedan två strukturen i en uppsats ditt andra ämne, gör jämförelser tillbaka till det första. Flikarna visar återigen en allmän mall, följt av ytterligare en uppsats om distansundervisning, denna gång med kroppen strukturerad i block.


En uppsats som rör ett specifikt problem praktiskt eller teoretiskt kan struktureras enligt problem-metoder-lösningar. Så här låter det som: Du definierar problemet, karakteriserar en metod eller teori som kan lösa det och analyserar till sist problemet, med hjälp av denna metod eller teori för att komma fram strukturen i en uppsats en lösning. Om problemet är teoretiskt, strukturen i en uppsats, lösningen kan vara den analys du presenterar i själva uppsatsen; annars kan du bara presentera ett förslag till lösning. Flikarna nedan visar en mall för denna struktur och ett exempel på en uppsats om problemet med falska nyheter. Skyltning innebär att vägleda läsaren genom din uppsats med ett språk som beskriver eller tipsar om strukturen för det som följer.


Det kan hjälpa dig att förtydliga din struktur för dig själv och hjälpa din läsare att följa dina idéer, strukturen i en uppsats. I längre uppsatser vars kropp är uppdelad i flera namngivna avsnitt, avslutas inledningen ofta med en översikt över resten av uppsatsen. Detta ger en kort beskrivning av huvudidén eller argumentet för varje avsnitt. Översikten gör det möjligt för läsaren att omedelbart förstå vad som kommer att tas upp i uppsatsen och i vilken ordning. Även om det beskriver vad som kommer senare i texten, är det vanligtvis skrivet i presens. Övergångsord och fraser används i alla bra uppsatser för att länka strukturen i en uppsats olika idéer.


De hjälper läsaren genom din text, och strukturen i en uppsats uppsats som använder dem effektivt kommer att vara mycket lättare att följa. Eftersom Hitler inte svarade på det brittiska ultimatumet, förklarade Frankrike och Storbritannien krig mot Tyskland. Även om det var ett resultat de allierade hade hoppats undvika, var de beredda att backa upp sitt ultimatum för att bekämpa det existentiella hotet från Tredje riket. Övergångsmeningar kan inkluderas för övergång mellan olika stycken eller avsnitt i en uppsats. En bra övergångsmening flyttar läsaren till nästa ämne samtidigt som den anger hur den relaterar till det föregående. dockstrukturen i en uppsats, med tanke på frågan om personlig interaktion mellan studenter ger en annan bild, strukturen i en uppsats.


Strukturen för en uppsats är uppdelad i en introduktion som presenterar ditt ämne och din avhandlingsförklaring, en kropp som innehåller din djupgående analys och argument, och en slutsats som sammanfattar dina idéer. Kroppens struktur är flexibel, men du bör alltid ägna lite tid åt att tänka på hur du kan organisera din uppsats för att på bästa sätt tjäna dina idéer. Istället bör det vara centrerat på ett övergripande argument som sammanfattas i ditt avhandlingsutlåtande som varje del av uppsatsen relaterar till. Sättet du strukturerar din uppsats på är avgörande för att din argumentation ska kunna presenteras på ett konsekvent sätt, strukturen i en uppsats.


En välstrukturerad uppsats hjälper din läsare att följa logiken i dina idéer och förstå strukturen i en uppsats övergripande punkt. Jämförelser i uppsatser är i allmänhet strukturerade på ett av två sätt:. Du bör försöka följa din disposition när du skriver din uppsats, strukturen i en uppsats. Låt en språkexpert förbättra ditt skrivande. Kontrollera ditt papper för plagiat om 10 minuter. Gör kontrollen. Generera dina APA-citat gratis! APA Citation Generator. Home Knowledge Base Essay Hur man strukturerar en uppsats: Mallar och tips. Hur man strukturerar en uppsats: Mallar och tips Publicerad den 18 september av Jack Caulfield. Vad är ditt plagiatpoäng?


Jämför din tidning med över 60 miljarder webbsidor och 30 miljoner publikationer. Mallexempel Alternerande uppsatsdispositionsmall Inledning Hook Bakgrund Avhandlingsuttalande Första jämförelsepunkten Ämne 1 Ämne 2 Andra jämförelsepunkt Ämne 1 Ämne 2 Tredje jämförelsepunkt Ämne 1 Ämne 2 Slutsats Sammanfattning av argument Ämnets betydelse Starkt avslutande uttalande. Mall Exempel Block essä disposition mall Inledning Krok Bakgrund Avhandlingsutlåtande Första ämne Punkt 1 Punkt 2 Första ämne, fortsättning Punkt 3 Punkt 4 Andra ämne Punkt 1 jämför Punkt 2 jämför Andra ämne, fortsättning Punkt 3 jämför Punkt 4 jämför Slutsats Sammanfattning av argument Ämnets betydelse Starkt avslutande uttalande.


Vad är strukturen för en uppsats? Varför är struktur viktigt i en uppsats? Hur jämför och kontrasterar jag på ett strukturerat sätt? Jämförelser i uppsatser är i allmänhet uppbyggda på ett av två sätt: Den alternerande metoden, där du jämför dina ämnen sida vid sida enligt en specifik aspekt åt gången. Blockmetoden, där man täcker varje ämne för sig i sin helhet. Måste jag hålla mig till min uppsats när jag skriver? Är den här artikeln till hjälp? Jack Caulfield Jack är en britt baserad i Amsterdam, med en MA i jämförande litteratur. Han skriver och redigerar för Scribbr, och läser mycket böcker på fritiden.


Andra elever gillade också, strukturen i en uppsats. Du bör börja med en översikt över dess struktur, men du kan ändra organisationen medan du skriver. De hjälper läsaren att förstå sambanden mellan idéer. Presenterar ditt ämne Ger bakgrund Ger ditt examensarbete. Kärnargument och analys Presenterar bevis e. citat En huvudpunkt per stycke Varje stycke börjar med en ämnesmening. Alla stycken relaterar till din avhandling.





uppsats om definitionen av den amerikanska drömmen



orsak och verkan som är involverad när du går. Ett kronologiskt tillvägagångssätt kan vara användbart när din uppsats handlar om en serie händelser. Utforska flikarna nedan för att se en allmän mall och ett specifikt exempel från en uppsats om uppfinningen av tryckpressen. Scribbr Plagiat Checker. Uppsatser med två eller flera huvudämnen är ofta uppbyggda kring att jämföra och kontrastera. Till exempel kan en litterär analysuppsats jämföra två olika texter, och en argumenterande uppsats kan jämföra styrkorna hos olika argument. Det finns två huvudsakliga sätt att strukturera en jämför-och-kontrast-uppsats: den alternerande metoden och blockmetoden.


I den alternerande metoden jämför varje stycke dina ämnen i termer av en specifik jämförelsepunkt. Dessa jämförelsepunkter är därför det som definierar varje stycke. Flikarna nedan visar en allmän mall för denna struktur och ett specifikt exempel på en uppsats som jämför och kontrasterar distansundervisning med traditionell klassrumsinlärning. I blockmetoden täcks varje ämne på en gång, eventuellt över flera stycken. Till exempel kan du skriva två stycken om ditt första ämne och sedan två om ditt andra ämne, och göra jämförelser tillbaka till det första. Flikarna visar återigen en allmän mall, följt av ytterligare en uppsats om distansundervisning, denna gång med kroppen strukturerad i block.


En uppsats som rör ett specifikt problem praktiskt eller teoretiskt kan struktureras enligt problem-metoder-lösningar. Så här låter det: Du definierar problemet, karakteriserar en metod eller teori som kan lösa det och analyserar till sist problemet, med hjälp av denna metod eller teori för att komma fram till en lösning. Om problemet är teoretiskt kan lösningen vara den analys du presenterar i själva uppsatsen; annars kan du bara presentera ett förslag till lösning. Flikarna nedan visar en mall för denna struktur och ett exempel på en uppsats om problemet med falska nyheter. Skyltning innebär att vägleda läsaren genom din uppsats med ett språk som beskriver eller tipsar om strukturen för det som följer. Det kan hjälpa dig att förtydliga din struktur för dig själv och hjälpa din läsare att följa dina idéer.


I längre uppsatser vars kropp är uppdelad i flera namngivna avsnitt, avslutas inledningen ofta med en översikt över resten av uppsatsen. Detta ger en kort beskrivning av huvudidén eller argumentet för varje avsnitt. Översikten gör det möjligt för läsaren att omedelbart förstå vad som kommer att tas upp i uppsatsen och i vilken ordning. Även om det beskriver vad som kommer senare i texten, är det vanligtvis skrivet i presens. Övergångsord och fraser används i alla bra uppsatser för att länka samman olika idéer. De hjälper läsaren att vägleda din text, och en uppsats som använder dem effektivt kommer att vara mycket lättare att följa. Eftersom Hitler inte svarade på det brittiska ultimatumet, förklarade Frankrike och Storbritannien krig mot Tyskland. Även om det var ett resultat de allierade hade hoppats undvika, var de beredda att backa upp sitt ultimatum för att bekämpa det existentiella hotet från Tredje riket.


Polera ditt skrivande med Grammarly Write with Grammarly. Denna struktur har bestått tidens tand av en enkel anledning: den fungerar. Allt börjar här. Det är också här du anger ditt examensarbete. Ett enkelt sätt att skriva ditt examensarbete är att se det som en sammanfattning av din uppsats. När du korrekturläser din färdiga uppsats, se till att din avhandling är tydligt angiven i inledningsstycket. Varje kroppsstycke bör fokusera på ett stödjande argument för din avhandling genom att diskutera relaterad data, innehåll eller händelser. Om detaljerna stöder din avhandling, bör den finnas i din uppsats. Ditt examensarbete är kärnan i din grundläggande uppsatsstruktur, så allt annat i uppsatsen måste relatera till det på något sätt.


Eftersom din läsare nu är bekant med din avhandling, kan sammanfattningen i ditt slutstycke vara mer direkt och avgörande än den i ditt inledningsstycke. På gymnasiet fick du förmodligen lära dig att skriva fem stycken uppsatser. Detta är en solid uppsatsstruktur att arbeta med, men på college har du generellt mer flexibilitet med uppdragslängder och format. Tänk nu på fem det minsta - inte standard - antalet stycken du bör inkludera i dina uppsatser. Du kan till exempel också behandla en annons eller politisk serie som en text. Målet med en retorisk analys är att förklara vilken effekt ett skrift eller oratorium har på sin publik, hur framgångsrikt det är och vilka anordningar och tilltal som det använder för att uppnå sina mål.


Du bör försöka följa din disposition när du skriver din uppsats. Om du måste lämna in din uppsatsdisposition kan du få specifika riktlinjer som anger om du måste använda hela meningar. När du skriver en uppsats för dig själv är valet ditt. Vissa elever tycker det är bra att skriva ut sina idéer i hela meningar, medan andra föredrar att sammanfatta dem i korta fraser. Du kommer ibland att bli ombedd att lämna in en uppsatsdisposition innan du börjar skriva din uppsats. Din handledare vill se att du har en tydlig uppfattning om din struktur så att skrivandet går smidigt. Även när du inte behöver lämna in den är att skriva en uppsatsdisposition en viktig del av skrivprocessen.


Jämförelser i uppsatser är i allmänhet strukturerade på ett av två sätt:. Att jämföra och kontrastera är också ett användbart tillvägagångssätt i alla typer av akademiskt skrivande: Du kan jämföra olika studier i en litteraturöversikt, väga upp olika argument i en argumenterande uppsats eller överväga olika teoretiska förhållningssätt i en teoretisk ram. Den viktigaste skillnaden är att en berättande essä är designad för att berätta en komplett historia, medan en beskrivande essä är avsedd att förmedla en intensiv beskrivning av en viss plats, objekt eller koncept. Berättande och beskrivande uppsatser gör att du båda kan skriva mer personligt och kreativt än andra typer av uppsatser, och liknande skrivfärdigheter kan gälla för båda. Vilken typ av historia är relevant, intressant och möjlig att berätta inom ordräkningen?


Den bästa sortens berättelse för en berättande uppsats är en du kan använda för att reflektera över ett visst tema eller en lektion, eller som tar en överraskande vändning någonstans på vägen. Poängen med en berättande uppsats är hur du berättar historien och poängen du gör med den, inte ämnet för själva berättelsen. Berättaruppsatser tilldelas vanligtvis som skrivövningar på gymnasiet eller i kompositionsklasser vid universitetet. De kan också ingå i en universitetsansökan. När du uppmanas att berätta en historia om ditt eget liv eller dina egna upplevelser, är en berättande uppsats vanligtvis det rätta svaret. Majoriteten av de uppsatser som skrivs på universitetet är någon slags argumenterande uppsats. I kompositionsklasser kan du få uppgifter som specifikt testar din förmåga att skriva en argumenterande uppsats.


På högskolenivå måste du korrekt citera dina källor i alla uppsatser, forskningsartiklar och andra akademiska texter förutom tentor och övningar i klassen. Lägg till ett citat när du citerar, parafraserar eller sammanfattar information eller idéer från en källa. Du bör också ange fullständig källinformation i en bibliografi eller referenslista i slutet av din text. Det exakta formatet på dina citat beror på vilken citeringsstil du instrueras att använda. De vanligaste stilarna är APA, MLA och Chicago. En argumenterande uppsats tenderar att vara en längre uppsats som involverar oberoende forskning och syftar till att föra ett originellt argument om ett ämne.


Dess avhandlingsuttalande gör ett kontroversiellt påstående som måste stödjas på ett objektivt, evidensbaserat sätt. Det syftar snarare till att förklara något t.ex. Expository essäer är ofta kortare uppdrag och förlitar sig mindre på forskning. En expository essä är en vanlig uppgift i gymnasie- och universitetssammansättningsklasser. Det kan tilldelas som kursuppgifter, i klassen eller som en del av ett prov. Ibland kanske du inte blir tillsagd uttryckligen att skriva en uppsats. En expository uppsats är en bred form som varierar i längd beroende på uppdragets omfattning.


Expository essäer tilldelas ofta som en skrivövning eller som en del av en tentamen, i vilket fall en fem styckes uppsats med runt ord kan vara lämplig. Vill du kontakta oss direkt? Inga problem. Vi finns alltid här för dig. Scribbr är specialiserat på att redigera studierelaterade dokument. Vi korrekturläser:. Scribbr Citation Generator är utvecklad med hjälp av CSL-projektet Citation Style Language med öppen källkod. Du kan hitta alla citeringsstilar och lokaler som används i Scribbr Citation Generator i vårt offentligt tillgängliga arkiv på Github. Vanliga frågor Se alla. Hem Vanliga frågor Vad är strukturen i en uppsats?

No comments:

Post a Comment